Λίγα λόγια για το Padel
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ PADEL
Το padel συνήθως παίζεται διπλό σε “περιφραγμένο” με plexiglass χώρο και με διαστάσεις περίπου τις μισές ενός γηπέδου τένις. Το σκορ είναι ακριβώς το ίδιο με το τένις και οι μπάλες που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοιες με του τένις αλλά με λιγότερη πίεση. Η μεγαλύτερη διαφορά με το τένις είναι ότι περιφράσσεται με “τοίχους”, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι με παρόμοιο τρόπο όπως το squash.
Ρακέτες
Η ρακέτα αποτελείται εξωτερικά από πλαστικό και εσωτερικά από πολυουρεθάνη, η λαβή της έχει ειδικό αντιολισθητικό γκριπ και κάτω από αυτό λουράκι από σχοινί ώστε να περνάει από τον καρπό και να μην φεύγει από το χέρι του παίχτη. Έχει το μέγεθος περίπου μιας ρακέτας παραλίας (μοιάζει αρκετά με τις ρακέτες Beach Tennis, χωρίς όμως να είναι ίδιες).
Μπάλα
Παίζεται με μπάλα παρόμοια με αυτή του τένις αλλά με λιγότερο αέρα (δεν είναι ίδια με τη soft ball του τένις).
Κανόνες
Οι κανόνες και το σκορ είναι ακριβώς ίδιοι με του τένις.
Η διαφορά είναι η κίνηση του σερβίς η οποία γίνεται από κάτω. Ο σερβιρόμενος πρέπει να σκάσει την μπάλα μια φορά στο έδαφος και κατευθείαν μετά να την χτυπήσει πριν αυτή να φτάσει στο ύψος της μέσης του, χωρίς να την ξεπεράσει. Επίσης ο “τοίχος”, ο οποίος είναι μέρος του παιχνιδιού σύμφωνα με τα παρακάτω:
Αν η μπάλα ακουμπήσει κατευθείαν “τοίχο”, θεωρείται άουτ και κερδίζει τον πόντο ο αμυνόμενος. Αν ακουμπήσει πρώτα στο έδαφος μία φορά ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα εάν θέλει να την αφήσει να ακουμπήσει και στον “τoίχο” (είτε μία φορά είτε και παραπάνω, ανάλογα με την σπόντα ειδικά στις γωνίες) και μετά να την επαναφέρει στην μεριά του αντιπάλου. Στο σερβίς εάν η μπάλα του σερβιρομένου ακουμπήσει μια φορά στο σωστό κουτί και πριν την χτυπήσει ο αντίπαλος ακουμπήσει στον πλαϊνό σιδερένιο τοίχο είναι fault, εκτός αν ακουμπήσει στον σημείο που ξεκινάει ο γυάλινος τοίχος όπου εκεί συνεχίζεται να παίζεται ο πόντος.
Κατά τα άλλα ισχύουν κανόνες σαν του τένις. Κατά την διάρκεια όμως του πόντου, εάν η μπάλα χτυπήσει στο γήπεδο του αμυνόμενου και μετά στον σιδερένιο τοίχο τότε ο πόντος συνεχίζεται κανονικά. Τέλος ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα αφού η μπάλα σκάσει πρώτα στο δικό του γήπεδο να την χτυπήσει στον πίσω τοίχο και αυτή με την κατάλληλη σπόντα να γυρίσει στο γήπεδο του αντιπάλου, χτύπημα «contra pared» (κόντρα στον τοίχο).
Τέλος, ο αμυνόμενος σε ακραίες περιπτώσεις, αφού η μπάλα σκάσει στο γήπεδό του και μετά βγει έξω από το γήπεδο (αυτό ως επί το πλείστον σε περίπτωση smash του αντιπάλου), μπορεί να βγει κι αυτός εκτός γηπέδου από τις πλαϊνές εξόδους και να την επαναφέρει στο γήπεδο του αντιπάλου.